Specijalnom izvedbom predstave „Ne daj se, generacijo“ Alena Muratovića u Pozorištu mladih Sarajevo, Udruženje Mreža za izgradnju mira, Udruga za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ i Pozorište mladih Sarajevo obilježili su Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar.

Kako je kazala s. Magdalena Schildknecht, direktorica Udruge “Srce za bližnje”, starije osobe je potrebno aktivirati jer će uskoro činiti četvrtinu populacije bh. društva.

“Predstavu smo organizovali da obilježimo Međunarodni dan starijih osoba. Već smo radili sa starijim ljudima, da ih aktiviramo, da stariji koji će uskoro biti četvrtina našeg društva preuzmu odgovornost i doprinesu oblikovanju našeg društva. Iskustvo mi je pokazalo da se mora uzajamno pružati kako bi se razvio dobar odnos. Starost može biti radost i to je naša želja. Starenje znači i izazov i baviti se suštinom. Predstava je zbog toga interesantna i odlično e prikazan život i lakše je sve prihvatiti što ide u životu”, kazala je.

j

 

Kako je kazao direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Ismir Fazlić, ova javna ustanova je vrlo rado prihvatila učešće u obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba

“Prije nešto više od mjesec dana, kada smo razgovarali sa predstavnicima ovih udruženja i predložili da budemo dio ovog događaja, odmah smo prihvatili, posebno što imamo predstavu koja govori o tim osobama, o njihovim odnosima, njihovoj poziciji u društvu. Naša je privilegija kao javne ustanove da budemo dio obilježavanja ovog dana, da vidimo punu salu, nasmijana lica, a imali smo i glumce koji su ostali nakon predstave da razgovaraju sa publikom i podijele svoje stavove i iskustva. Ovo je prvi put da je ovoliki broj starijih osoba bio prisutan na ovoj predstavi i imali smo tremu određene vrste, pogotovo što smo vidjeli njihove reakcije, nešto drugačije, i u toku same predstave”, kazao je Fazlić.

 

 

Prepuno Pozorište mladih ispunile su brojne emocije korisnika udruženja koja direktno rade sa starijim osobama, a koji su se na kraju, u razgovoru sa glumcima potvrdili da starost itekako može biti radost uz podršku institucija i cjelokupnog društva.

Mreža za izgradnju mira konstantno radi na kreiranju boljeg sutra za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine i od izutetnog značaja nam je obilježavanje međunarodnih dana, poput Međunarodnog dana starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. Decembra 1990. Godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Članaak preuzet s:https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/predstavom-ne-daj-se-generacijo-obiljezen-medunarodni-dan-starijih-osoba/