S kojom se vrstom nasilja najčešće suočavaju starije osobe u našem društvu? S kojim situacijama nasilja nad starijim osobama se susrećemo u svom radu? Što preporučujemo članovima porodice i komšiluka u slučaju nasilja nad starijim osobama? Kad i kako nam se ljudi mogu obratiti? Samo su neka od pitanja na koja su odgovorili predstavnici institucija i organizacija, stručnjaci i stručnjakinje iz raznih oblasti, zajedno okupljeni na Razgovoru s povodom pod nazivom „Sigurno, dostojanstveno i zaštićeno u trećoj životnoj dobi“.

Događaj je održan 12. juna 2024. godine, uprkos kišovitom vremenu, u prostorijama Centra za djecu i omladinu. Bio je posvećen Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad starijim osobama, koji se obilježava 15. juna.

Panelu je prisustvovalo blizu 40 starijih i par mlađih aktivistkinja, volonterki i prijateljica Udruge za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“. Odmah na početku, prisutnima su se obratili izvršna direktorica „Srce za bližnje“ s. Magdalena Schildknecht i direktor KJU „Porodično savjetovalište“ Osman Šaljo i predsjednica Udruženja „Aktiva“ Varja Nikolić.

Na panelu su govorili predstavnici osam različitih institucija i organizacija: Draženka Osmanspahić i Elvis Bekto iz KJU “Centar za socijalni rad”, Rialda Blažević iz Hitne pomoći LKantona Sarajevo, Suada Softić iz JU Dom Zdravlja Kantona Sarajevo, organizaciona jedinica Centar za mentalno zdravlje Novi Grad, Amer Šenderović iz KJU „Porodično savjetovalište“, Emina Herdić-Haračić iz Kanonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, Nataša Mujkanović iz Sigurne kuće i SOS telefona, Jadranka Miličević iz Fondacije CURE, te Selma Jahić kao predstavnica Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH.

Nasilje nad starijim osobama predstavlja ozbiljan društveni problem koji je često zanemaren. Starije osobe su posebno ranjiva grupa zbog fizičkih, psihičkih i socijalnih faktora koji ih čine podložnijim različitim oblicima zlostavljanja. Upravo zbog toga, UN je proglasio 15. jun Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad starijim osobama, kako bi se povećala svijest o ovom važnom pitanju.

Panel je diskutovao o izazovima s kojima se starije osobe suočavaju u svakodnevnom životu, ističući potrebu za boljim razumijevanjem i reagovanjem na različite oblike nasilja. Panelisti su također naglasili važnost edukacije policajaca i drugih službenika o prepoznavanju i postupanju u slučajevima nasilja nad starijim osobama.

Zaključak je bio jednoglasan: potrebno je zajedničko djelovanje institucija, organizacija civilnog društva i građana kako bi se stvorili sigurni prostori za starije osobe, gdje će se osjećati zaštićeno i podržano u svakodnevnim izazovima s kojima se susreću. Važno je da građani koriste sistem koji postoji za prevenciju ovog problema, a suradnja između institucija i organizacija je ključna za njegovu efikasnost.