Da li je starenje još uvijek bauk? Jesmo li usprkos našim godinama još uvijek spremni pomoći starijim osobama u potrebi ili ipak svi brinemo svoju brigu? Da li projekt „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi?“ ispunio svoje ciljeve? O tome se govorilo na radionici održanoj 31. listopada 2023. godine u Centru za zdravo starenje u Hrasnici.

Sudionice su se prisjetile svih događaja od samog početka projekta, uključujući zajedničke radionice, edukacije, posjet Mreži aktivnog starenja u Tuzli i izlet na Stojčevac. No, ono što je posebno važno, zaključile su da su se tijekom prethodnih deset mjeseci suočavale s teškim temama starenja, ali su sada znatno mirnije, opuštenije i privrženije same sebi.

Edukacije koje su bile sastavni dio ovog projekta potaknule su sudionice na dublje razmišljanje o važnim temama starenja, posebno o pružanju pomoći samima sebi i drugim starijim osobama. Ova radionica bila je i prilika da se podijele iskustva, naučene lekcije i razmotre mogući koraci za daljnje unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba.

U sklopu radionice, sudionice su imale priliku izraziti svoje stavove i odabrati izjavu s evaluacije projekta koja ih najbolje opisuje. Odgovori su bili različiti, a važno je napomenuti da nitko nije gledao što će netko drugi odgovoriti. Ovaj aspekt razlikuje se od početka projekta kada su sudionice nastojale postići zajedničko grupno mišljenje na radionici.

U narednom periodu, Udruga “Srce za bližnje” planira podržati praktične volonterske akcije grupa koje su sudjelovale u projektu. Razlog tome je da stariji građani postaju snaga zajednice, a njihov doprinos neizostavan je za oblikovanje bolje budućnosti.

Radionica se odnosila na izvješće o rezultatima, postignutim promjenama, naučenim lekcijama i  napretku nakon završetka mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji je Udruga „Srce za bližnje“ u periodu od 18.11.2022. – 18.09.2023 realizirala s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.  Projekt je realiziran s tri volonterske grupe u Hrasnici, Ilijašu i gradu.