Povezani istinskom željom da učinimo nešto posebno za nekog tko to zaista zaslužuje, nas pet, volonterke i volonteri Udruge “Srce za bližnje”, u večernjim satima nakon posla okupili smo se ispred stambene zgrade na rubu Sarajeva. Nosili smo sa sobom tortu iznenađenja, a naša zajednička misija bila je proslaviti 91. rođendan gospođe Marije, predivne bake koja već godinama živi sama.

Iznenađena našim dolaskom, sramežljivo je otvorila vrata. Kad smo joj čestitali “Sretan rođendan!”, suze radosnice nisu dugo mogle ostati skrivene. Nije proslavljala svoj rođendan u društvu od 2007. godine, kada je izgubila supruga, a samoća je postala njezina najveća pratilja. No, ovog posebnog dana, osjećala se voljenom i cijenjenom.

Sjedili smo oko stola i pažljivo slušali priče iz njenog života, smiješne anegdote i avanture koje je doživjela. Priče o njezinom djetinjstvu, prvim koracima na putu samostalnosti nakon smrti supruga, proslavama praznika i činjenju dobrih djela. učinili su da se ova dragocjena bakica smije i smije, zaboravljajući na svoje brige i tugu.

Dijelila je s nama važne lekcije o međuljudskim odnosima i solidarnosti. Rekla nam je da i male geste svakog pojedinca mogu zajedno stvoriti veliku razliku u svijetu. Voli filozofirati što to znači da imamo razne vjere „Svi smo mi mrvice, ali zajedno činimo hljeb“, je njeno uvjerenje. Podsjetila nas je na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, potičući nas da čitamo i vježbamo mozak kako bismo ostali mentalno aktivni i zdravi u starijim godinama

Kako su sati prolazili, gospođa Marija je shvatila da nije više sama. Shvatila je da će se smijeh koji smo joj donijeli čuti danima u njenoj kući. Obećali smo joj da ćemo se češće vraćati, ne samo na posebne prigode, već i onda kada će samoća pokušavati preplaviti njezine dane.

Svatko od nas, kroz male geste dobrote, može napraviti veliku razliku u tuđem životu. Koristimo prilike!

* “Svi smo mi mrvice, ali zajedno činimo hljeb,” citat je Nenada Miškovića, srpskog književnika i esejiste.