Želite li zajedno s nama oblikovati okruženje u kojem niti jedna starija osoba nije zaboravljena, napuštena ili otpisana? Imate li dovoljno empatije i energije za društveni angažman? Želite li iskoristiti svoje potencijale i aktivno doprinijeti promjenama u društvu? Ovim pozivom smo 18.11.2022. krenuli projekt kroz koji smo nastojali da zajedno oblikujemo uvjete za zdravo starenje u našem društvu. 

Da li smo se u 10 mjeseca približili ovom cilju? To je trebao pokazati završni događaj projekta “Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi” realiziran 13.9.2023. godine u Udruženju žena „Zlatne ruke“ u Ilijašu. 

Na završnom događaju, odnosno evaluaciji projekta, sudjelovale su grupe volontera/ki iz Udruženja žena „Zlatne ruke“, Centra za zdravo starenje Hrasnica kao i grupe volonterki iz gradskih općina.

Četrdeset osoba ozbiljno je razmislilo o svojim postignućima. Posvetili su se temama kao što su volontiranje, promjene u procesu starenja i povećanje socijalne uključenosti starijih osoba u potrebi. 

Rado ćemo vas dalje informirati o nekim konkretnim rezultatima nakon zvaničnog završetaka i izrade izvješća.

Mikro projekt „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji je Udruga „Srce za bližnje“ realizirala s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.