Dok drugi govore, slušamo li da razumijemo ili slušamo da odgovorimo? Da li smo skroz usmjereni na drugu osoba kad ona govori, i očima i držanjem tijela? Trudimo li se komunicirati s drugima iako je komunikacija iz nekog razloga otežana? 

Odnositi se prema drugoj osobi s poštovanjem temelj je međuljudske komunikacije, posebno ako se radi o komunikaciji s osobom starije životne dobi. O “Komunikaciji sa starijim osobama” govorili smo na desetoj radionici održanoj 6.7.2023. godine u Centru za zdravo starenje u Hrasnici. 

Kroz grupni rad, analizirani su realni primjeri iz druženja naših volontera/ki i starijih osoba u potrebi – korisnika/ica naših projekata. Zaključeno je da starija životna dob donosi sa sobom i određene poteškoće. One mogu biti izražene u vidu slabljenja vida, sluha, pa čak i pamćenja. Takva ograničenja možemo samo prevazići iskrenom i autentičnom ljudskosti.

Na osnovu ovih primjera, radilo se i na preporukama za unapređivanje komunikacije te njihovom prilagođavanju stvarnim situacijama i stvarnom životu. 

Radionice se realiziraju u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.