U nedelju, 4.6.2023. organiziran je zajednički izlet na Stojčevac  programa “Stariji brat, starija sestra”, Centra za zdravo starenje Ilidža i Udruge “Srce za bližnje” na Stojčevac – Ilidža. Cilj izleta bio je povezivanje svih generacija.

Prvi dio podrazumijevao je posjetu Centru za zdravo starenje, gdje su se djeca i volonteri upoznali s članovima i njihovim aktivnostima, razvijali međusobnu pozitivnu atmosferu i pomagali u pripremanju hrane u Centru za sve učesnike.

Nakon obilaska Centra učesnici prošetali do Stojčevca i tamo nastavili druženje. Pripremljene su zanimljive aktivnosti kako bi se učesnici međusobno povezali, a u ponudi su bile igre: Twister, Ludi crv, Pogodi ko sam, Pikado, Uno i mnoge druge koje su poticala na aktivno učešće svih.

Koordinatorica programa Stariji brat, starija sestra, Sanela Šehić rekla je: “Druženje sa starijim osobama pomaže djeci i mladima da razviju empatiju i razumijevanje prema drugima. Kroz interakciju s različitim generacijama, djeca i mladi uče da svaka osoba ima svoje jedinstvene životne priče i perspektive, što im pomaže da budu suosjećajni i tolerantni. Dok s druge strane, za starije osobe, druženje s djecom može biti izvor radosti, smijeha i povezivanja sa svijetom. Naša želja je bila potaknuti generacijsku solidarnost i empatiju kako bi se gradilo harmonično i povezano društvo kroz zajedničko druženje upravo djece i mladih iz programa Stariji brat, starija sestra sa starijim osobama iz Centra za zdravo starenje Općine Ilidža. Ovaj uspješan poduhvat omogućio nam je da vidimo da druženje djece, mladih i starijih osoba pruža nevjerojatne blagodati što nas je potaklo da u budućnosti realiziramo još ovakvih druženja za djecu i mlade uključene u program.”.

  1. Magdalena Schildknecht, direktorica Udruge Srce za bližnje podijelila je svoja zapažanja: “S obzirom na to da sam i ja na strani starije generacije te da sam prije radila s mladima u raznim projektima NARKO-NE-a, sad mi ponekad fali spontanost, znatiželja i životna radost djece i mladih. Na izletu sam to u potpunosti doživjela. Nama starijima je veliko zadovoljstvo i zahvalnost da smo se mogli družiti s djecom i mladima. Osjetila sam da smo mi stariji i njima zanimljivi i dragocjeni.”

Izlet  se realizirao u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.