Nakon što su se slegli utisci posjeta Mreži aktivnog starenja u Tuzli, organizirana je radionica “Osmišljavamo inicijative za aktivno starenje kod nas”.

17.5. radionica je realizirana u Udruženju žena “Zlatne ruke” u Ilijašu a 23.5. u Centru za zdravo starenje u Hrasnici. 

Članovi i članice obje grupe žele stvoriti bolje uvjete života za sebe i svoje vršnjake/kinje te su naveli konkretne ideje i inicijative koje su potrebne njihovim zajednicama. U narednom periodu radit će se na realizaciji prikupljenih ideja.

Na susretima s ovim grupama dogovoren je domaćinski prijem vršnjaka i vršnjakinja iz Incijalnih grupa aktivnog starenja, Gornje Tuzle i Dragunje. 

Radionice se realiziraju u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.