U želji za suradnjom  i povezivanjem s drugima koji okupljaju i podržavaju starije osobe, Udruga „Srce za bližnje“ organizirala je 11.05.2023.  studijski posjet Mreži aktivnog starenja u Tuzli. 

Usprkos kiši i lošim vremenskim uvjetima, članice Udruženja žena „Zlatne ruke“ iz Ilijaša, članice i članovi Centra za zdravo starenje u Hrasnici kao i suradnice Udruge „Srce za bližnje“ posjetili/le su inicijalne grupe aktivnog starenja IGAS Gornja Tuzla i Dragunja.

Srdačna dobrodošlica domaćina, zajedničko druženje uz ručak koji su domaćini iz IGAS Dragunja pripremili samo za nas kao i razmjena iskustva upotpunili su ovaj susret. 

Mreža aktivnog starenja MAS je 2013. godine, zajedno sa starijim osobama koje su željele stvoriti bolje uvjete života za sebe i svoje vršnjake, formirala četiri inicijalne grupe aktivnog starenja. Razvili su se za kratko vrijeme i danas, 2023-e godine, imaju oko 1800 članova u 65 mjesnih zajednica širom Tuzlanskog kantona. Uz podršku Švicarskog Crvenog križa i Grada Tuzla promoviraju stvaranje boljih uvjeta života za starije osobe i sudjeluje u uspostavi zajednica za sve generacije.

Ideje za umrežavanjem Udruge „Srce za bližnje“ i Mreže aktivnog starenja te daljnje zajedničko djelovanje oblikovat će se uskoro kada će Udruga biti domaćin zajedničkog susreta u Sarajevu.

Radujemo se budućoj suradnji i zajedničkim aktivnostima. 

Studijski posjet Tuzli realiziran je u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.