Svi smo čuli da volontiranje može poboljšati Vaše zdravlje, odnose i vještine. Ali kada govorimo o volontiranju za osobe treće dobi ili čak o osobama treće dobi koje su volonteri ili volonterke, tu su benefiti još veći.

Osobe koje su cijeli život provele pružajući pomoć i podršku drugima, direktno ili indirektno veoma lako prepoznaju sebe kao volontere. Tako je i sa našim grupama u Udruženju žena “Zlatne ruke” u Ilijašu kao i u Centru za zdravo starenje u Hrasnici.

U protekle dvije sedmice članice tima Udruge “Srce za bližnje” održale su po dvije radionice s ovim grupama koje su imale za cilj planiranja i početka realizacije praktičnih aktivnosti solidarnosti sa starijim susjedima u potrebi.

26. i 27.4.. održane su radionice pod nazivom “Planiranje praktične volonterske aktivnosti podrške starijim osobama u potrebi”. Cilj je bio u parovima iskusiti ulogu volonterka/ke i korisnika/ice u potrebi. Iskustva ovog praktičnog rada i povratne informacije bile su da je biti volonter teško, ali staviti se “u cipele” osobe koja je u potrebi, zaboravljena od svih još je teže.

3. i 4. 5. 2023. godine s obje grupe održane su radionice na temu: “Prebacimo se na planiranje zadatka!” gdje su dogovoreni načini pronalaska starijih osoba u potrebi u ove dvije lokalne zajednice.

Radionice se realiziraju u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.

Almina Šatrović, stručna suradnica