Za demencija kažu da je teška, progresivna i nezaustavljiva bolest koja utječe na cjelokupni život oboljele osobe, ali i njene obitelji. –  Što je točno demencija, kako prepoznati njene simptome, razlike demencije i znakova starenja, te kako postupati s osobama koje se bore s ovom bolešću, govorilo se na prvom organiziranom predavanju za volontere i volonterke Udruge „Srce za bližnje“. 

Voditeljica predavanja, dipl. soc. radnica Izanela Mahmutović, je s dosta primjera iz prakse prezentirala da postoje i pozitivni trenutci u ovoj bolesti o kojima nažalost ne pričamo dovoljno. To su oni momenti u kojima shvatite da sve to što radite ipak vrijedi. Onaj trenutak kad vidite osmijeh lice oboljele osobe ili trenutak kada vas ta osoba odjednom prepozna i zna tko ste. Zna da ste vi njena voljena osoba.

Interaktivno predavanje na kojem je sudjelovalo 25 osoba održano je u subotu, 1.4.2023. godine u Samostanu sv. Ante na Bistriku zajedno sa volonterima/kama sa Ilijaša, Ilidže i gradskih općina. . 

Predavanje se realiziralo u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.