Već je grupa Udruženja “Zlatne ruke” prošla petu radionicu u sklopu projekta kojim želimo zajedno oblikovati uvjete za zdravo starenje u našem društvu. Glavna tema našeg rada bila je praktična solidarnosi, dobročinstvo i volonterizam u lokalnoj zajednici, a to razgovorom i praktičnim prikazima. Vječno pitanje da li je čaša na pola puna ili prazna, tj. da li smo optimisti ili pesimisti ima još jedan odgovor, naime volonteri/ke neće ništa reći nego će tražiti žednog čovjeka i dati mu vode da pije! 

Zajednički smo definirali moguće volonterske radnje na području općine Ilijaš s ciljem da ni jedna starija osoba ne ostane sama, napuštena, ostavljena ili zaboravljena. Kraj radionice obilježila je aktivnost podjele koverti s pet pitanja za učesnice koje trebaju odgovoriti i poslati nam u narednom periodu. Pozvani su da zajedno iskoristimo vrijeme pred praznike za inspiraciju, razmišljanje i donošenje odluka za podršku i pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije. U isto vrijeme ovi praznici, Uskrs (9.4.), Vaskrs (16.4.) i Bajram (21.4.) daju nam mogućnost da postanemo najbolja verzija sebe.

Radionice se realiziraju u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.

Almina Šatrović, stručna suradnica