Još 18 osoba treće životne dobi žele se uključiti i podržati oblikovanje okruženja, u kojem niti jedna starija osoba nije zaboravljena, napuštena ili otpisana!

02.03.2023. u Centru za zdravo starenje u Hrasnici, održana je uvodna radionica, na kojoj su učesnice mogle saznati više o projektu i o Udruzi „Srce za bližnje“, ali su i razmijenile mišljenja što je ono što zajedno mogu promijeniti. Mogu li penzioneri uopće promijeniti naše društvo? U omladinskom radu podstiču se mlade osobe da budu promjena koju oni žele vidjeti u svijetu. U ovom projektu starije osobe animiraju jedni druge da oni budu primjeri pravednijeg i solidarnijeg društva.

Prezentirane su bitne teme zdravog starenja koje će se obrađivati na narednim radionicama, kao i plan za osmišljavanje aktivnosti za pružanje podrške starijim osamljenim osobama u lokalnoj zajednici. 

Volja, znatiželja i energija na radionici pokazuje da bi učesnice svojim iskustvima, znanjem i ljudskosti mogle oblikovati uvjete za ispunjen i solidaran život sa starijim osobama u potrebi.

Radionice se realiziraju u okviru mikro projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Mikro projekt dio je trogodišnje inicijative „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koju koordinira Crveni krst Srbije, a podržavaju: Europska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Financiran je od strane Europske unije.