Šta si u njega stavila/o i na to zaboravio/la? Misliš da si već u godinama kada je iz ruksaka sve već davno ispalo!? Nije! Sve je tu, čak i ono čega se i ne sjećaš.

Rad sa starijim osobama uveliko poboljšava našu perspektivu o životu! A za starije osobe raspakivanje ruksaka njihovih vještina i talenata povratak je u prošlost. Dane kad su osvajali svijet. Sve je bilo puno lakše, i formirati porodicu, i odgojiti djecu i izgraditi kuću. I mnogo drugih stvari koje su možda i same već zaboravile.

Raspakivanje ruksaka, vještina koje su razvile i još uvijek imaju, bila je radionica sa velikim uspjehom sa 19 članica Udruženja “Zlatne ruke” iz Ilijaša. 01.03.2023. godine na četvrtoj radionici, osvijestile su i pokazale nama i same sebi koliko vještina imaju, samo ih se ponekad ne sjećaju. Od kuhanja, uzgajanja cvijeća, uzgajanja ljekovitog bilja, tkanja, do onoga što za njih ne predstavlja nikakav veliki posao – briga o drugima. Ranije o djeci, porodici, a sada o svojim vršnjacima, samim ženama i muškarcima kojima je najvažnija lijepa riječ, poneka šala i osjećaj da je neko tu za njih. E to su sve naše drage članice grupe u Ilijašu otkrile, u svom ruksaku, o sebi tokom ovog susreta.

Almina Šatrović, stručna saradnica