Da li su svi stariji ljudi isti? Je li starost počinje odlaskom u penziju/mirovinu? Da li je to kraj jednog života ili jedan novi početak? Jesu li starije osobe beskorisne, čangrizave i dosadne? –samo su neka od pitanja i tvrdnji o kojima su diskutirale članice Udruženja žena „Zlatne ruke“ na drugoj radionici održanoj 22.02.2023. godine u Ilijašu.

Govorilo se o ageizmu, odnosno diskriminaciji na osnovi kalendarske starosti. Članice su imale priliku razmijeniti mišljenja i stavove šta su činjenice a šta predrasude o starosti, ali i podijeliti vlastita iskustva ukoliko su bile diskriminirane na osnovu godina. Zaključile su da su starije osobe ipak produkt svog ukupnog životnog iskustva i uslova života, te da iako je to iskustvo različito, u biti imaju ista prave kao i ostali članovi društva.

Voditeljica radionice bila je Almina Avdić Šatrović, stručna suradnica. Radionice se realiziraju u okviru projekta „Participacija starijih osoba u oblikovanju društvenog života koji uključuje građane treće životne dobi“ a koji Udruga „Srce za bližnje“ realizira s Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine