20 mladih srednjoškolaca i srednjoškolki, izašli su iz svoje zone komfora i pomjerili vlastite granice. Njih 20 bili su srž i pokretačka snaga projekta „Međugeneracijska solidarnost sa starijim osobama u potrebi u Ilijašu“. 14 mjeseci koračali su putanjom međugeneracijskog projekta i na tom putu punog izazova gradili su samopouzdanje, razvijali komunikacijske vještine i širili ideju solidarnog djelovanja sa starijim osobama u svojoj lokalnoj zajednici. Rezultat tog putovanja je njihova inicijativa da realiziraju Festival solidarnosti, završni događaj kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“ koji se održao 8. oktobra ‘22. u Restoran Club Diana u Ilijašu.

Voditelji programa bili su: volonter Mustafa Spahić i volonterka Anela Čizmo. Na samom početku o rezultatima projekta, te načinu kako da se unaprijedi svijest o solidarnom djelovanju sa starijim osobama u potrebi u lokalnoj zajednici govorila je izvršna direktorica Udruge s. Magdalena Schildknecht.

Mladi su na sebi svojstven način otkrili blaga projekta. Svojim kratkim pričama i fotografijama prezentirali su naše zajedničke rezultate. „Zašto se radujem da sam dio ovog projekta?“ rekli su nam gosti Fra Stipan Radić, vlč. Ilija Marković, Ivana Radić, Nermin Demirović, Enisa Mešetović, Edin Kopić i Azira Softić.

O nastavku projekta solidarnosti sa starijim osobama, te budućim planovima i aktivnostima govorila je Dajana Mišković- Rizvanović, koordinatorica projekta. Završno obraćenje imala je Elma Glamoč, predsjednica Omladinske organizacije „Carpe Diem“ s kojom smo u suradnji i realizirali ovaj projekt.

Na ovom događaju podijeljene su i zahvalnice donatorima, akterima i mladim volonterima koji su bili dio ove priče. Druženje se nastavilo uz zakusku i tortu.

Hvala svim učesnicima programa koji su dali svoj doprinos kroz volonterski angažman, kao i svim gostima koji su došli podržati nas. Hvala Općini Ilijaš što je podržala projekat i hvala za medijsku podršku portalima Ilijaš.info, Ilijaš.net, portalu Katoličnog tjednika Nedelja te RTV Vogošća.

A šta poslije događaja kažu volonteri i volonterke?

„Sama organizacija Festivala solidarnosti bila mi je top. Zadovoljan sam jer sam vidio da su i gosti zadovoljni. Sve ovo je u meni probudilo veće interesovanje za pomaganjem drugima“, rekao je volonter Ajdin Memić.

„Slavljenje zajedničkih uspjeha na Festivalu solidarnosti učinilo me ponosnom: kako na mene pojedinačno tako i na čitav tim. Vidjela sam da su i gosti bili zadovoljni, sretni i ponosni. Drago mi je što sam bila dio jednog ovakvog projekta i što sam svoje vrijeme mogla provesti kvalitetno“, Dženeta Čosić, volonterka

„U subotu mi je atmosfera bila super, ja sam se opustio i probio led u sebi kako bi sa lakoćom pričao ispred toliko ljudi, smanjio tremu dosta i povećao samopouzdanje koje mi služi dosta u svakodnevnom zivotu.“ rekao je Ahmed Mehinović.

Da starost bude radost!