„Veče solidarnosti“, prvi u nizu javnih događaja kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe “Da starost bude radost”, održalo se 17. maja ‘22. u kino sali Kulturno-sportskog centra Ilijaš.

Večeri je prisustvovalo 150 građana i građanki koji su pružili podršku mladima kao nosiocima kampanje te korisnicima. Veče su uveličali svojim dolaskom te doniranjem novca neophodnog za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba naših starijih sugrađana i sugrađanki u potrebi. Za ispunjenje malih želja velikih ljudi.

Na večeri sa kulturno – muzičkim programom donatorskog karaktera, prikupljeno je 1250 KM a sva sredstva namijenjena su za korisnike projekta „Međugeneracijska solidarnost sa starijim osobama u potrebi u Ilijašu“.

Voditeljica programa bila je Enisa Mešetović, dugogodišnji prijatelj i saradnik OO Carpe diem-a. Na samom početku, maestralnom izvedbom klasične muzike počastio nas je harmonikaš Azmir Halilović, a nakon njega prisutnima se obratio Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš koji je iskoristio priliku da prisutnima kaže nekoliko riječi o važnosti praktične solidarnosti za građane općine Ilijaš.

Koji su bili motivi za pokretanje kampanje objasnila je izvršna direktorica Udruge „Srce za bližnje“ Magdalena Schildknecht, dok je o samom konceptu kampanje, angažmanu i vrijednosti mladih volontera i volonterki prezentirala predsjednica Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ Elma Glamoč.

Prisutni su uživali u spletu igara Bosne i Hercegovine u izvedbi KUD-a Ilijaš, izvedbama sevdalinki i pjesama Adne Gurda i Iman Bašić.

Poseban dio programa ove večeri bila je tribina „Solidarnost pripada svima“ tokom koje su Ejub ef. Velić, župnik Ilija Marković i paroh Božidar Tanović uputili poruku značaja solidarnosti iz ugla različitih religija. Zaključak tribine svakako je bio da nam solidarnost pripada svima, da nam je u krvi, u duši, da nas vjera potiče i zapovijeda brigu o potrebitima u porodici, ali i u zajednici.

Mladi volonteri i volonterke koji su srž kampanje još jednom su pokazali da su pravi pokretači koji na sebi svojstven način ostvaruju ciljeve, brinu o drugima ali i rade na sebi. Svojom izvedbom na sceni, pozvali su na solidarnost uz poruku da budemo oslonci jedni drugima.

Nakon završetka programa posjetioci su imali priliku pogledati makete kojima su volonteri i volonterke prikazali šta je tačno našim starijim komšijama potrebno.

Hvala svim učesnicima programa koji su dali svoj doprinos kroz volonterski angažman, kao i građanima i građankama koji su došli podržati nas. Hvala za medijsku podršku portalima Ilijaš.info, Ilijaš.net, portalu Katoličnog tjednika Nedelja te RTV Vogošća i TV Sa kao i JU KSC i Radio Ilijaš koja je i ustupila korištenje prostora bez novčane naknade.

 

Da starost bude radost!