U fokusu kampanje „Da starost bude radost“ bile su starije osobe u stanju socijalne i materijalne potrebe s područja općine Ilijaš. Željeli smo cijelu zajednicu uključiti u proces podrške starijima ljudima u potrebi.

Mladi volonteri/ke edukovani i osviješteni o važnosti međugeneracijske solidarnosti redovno su posjećivali starije komšije u potrebi, počevši od septembra 2021.godine. Već u decembru, realizirali su humanitarnu akciju.  Prikupljenim sredstvima uspjeli su osigurati pakete prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština za 20 starijih osoba u potrebi.

Kampanja je zvanično počela 29.3.2022.godine Najavom događaja u Biznis centru.

Nosioci ideje bile su Udruga za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ i Omladinska organizacija „Iskoristi dan-Carpe diem“. Željeli smo da ova ideja živi i nakon završetka projekta, stoga smo pronašli relevantne partnere u lokalnoj zajednici: Općina Ilijaš, JU Centar za socijalni rad, Mjesne zajednice, Vjerske zajednice, Crveni križ, Merhamet, Udruženje penzionera, Vijeće učenika  JU Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“, škola fudbala „Tempo“.lokalni mediji te sportska, folklorna i planinarska društva.

Cilj nam je bio da konkretno i praktično doprinesemo poboljšanju kvaliteta života onih najpotrebnijih starijih osoba tako da je ova kampanja imala karakter prikupljanja sredstava  i svaki građanin koji je želio doprinijeti mogao se uključiti u stvaranje kvalitetnijih uvjeta  života za starije osobe.

Jedan od ciljeva bio je da istražimo i analiziramo probleme i potrebe najmanje 30 starijih osoba u stanju potrebe kako bi stvorili jasne pretpostavke za rješavanje istih. Nakon toga, osigurana je materijalna podrška u vidu prehrambenih paketa, neophodnih lijekova, higijenskih paketa, podrška u infrastrukturi, nabavci opreme i kućanskih aparata i plaćanje režijskih troškova. Za 13 starijih osoba bila je osigurana kontinuirana posjeta mladih volontera/ki.

 

Za potrebe prikupljanja sredstava u okviru kampanje  organizirani su događaji:

29.3.’22. Najava kampanje: predstavljanje projekta kampanje

17.5.’22. Veče solidarnosti: kulturno -muzički događaj donatorskog karaktera

  1. – 19.6.'22. Festival sporta: takmičarsko-revijalnog i donatorskog karaktera
  2. – 07.7.'22 Učešće na Ilijaškim danima: promoviranje kampanje i prodajni štand
  3. 08.10.'22. Festival solidarnosti: predstavljanje zvaničnih rezultata kampanje
  4. april – august ’22. Donatorske kutije: prikupljanje financijskih sredstava
  5. april – maj ’22. Posjeta kompanijama: promoviranje koorporativne filantropije
  6. Juni – oktobar ’22. Podjela donacija i vršenje infrastrukturnih radova

 

Primljene donacije, 1. april – 30. oktobar 2022.

17.000 KM za potrebe 30 osoba kao cilj.

14.892 KM za 26 osoba:

3 puta paketi s namirnicama za sve,

2 m2 drva za ogrjev za 7 osoba

1 blender (bolesnik od raka),

1 peć na drva,

2 električna šporeta,

1 frižider,

2 veš mašine,

1 usisivač,

3 bojlera,

2 tuš kabine,

2 toaleta s vodokotlićem

1 kauč na razvlačenje,

2 majstora,

1200 km vožnje automobilom.

Ukupno vrijeme angažiranja mladih volontera bilo je dobrih 1.250 sati, ispunjeno obilaskom starijih osoba, organizacijom akcija prikupljanja sredstava i osmišljavanjem kampanje.

 

O situaciji penzionera

U općini Ilijaš živi 3600 penzionera. Žive i starije osobe koje nemaju penziju.

U Federaciji Bosne i Hercegovine minimalna penzija iznosi 382,18 KM, a 60% penzionera primaju mjesečno taj iznos ili manje. S minimalnom penzijom, izmire troškove režija, ogrjeva i lijekova. nešto malo ostane za hranu. Na rubu egzistencije živi preko 30% starijih osoba od 65 godina.